SVAKA TORTA JE PRIČA ZA SEBE: Ana iz Vranja svojim prstima stvara MAGIJU, ovo je njen RECEPT ZA USPEH (FOTO)
Ana Mitrović, Foto: Privatna arhiva

MAJSTOR SVOG ZANATA

SVAKA TORTA JE PRIČA ZA SEBE: Ana iz Vranja svojim prstima stvara MAGIJU, ovo je njen RECEPT ZA USPEH (FOTO)

Ana kaže da joj je lično najukusnija torta - karamel roše i da bi je svakome preporučila

Objavljeno:

Ana Mitrović iz Vranja u svojoj radionici neumorno i sa puno mašte već deceniju izrađuje torte o čijem ukusu svi pričaju, a čiji izgled mami i suze i osmehe.

Počela je kao dvanaestogodišnja devojčica da pravi ove poslastice u vreme kada je njihova kupovina predstavljala luksuz za mnoge, ali se trudila i svojim prstima je uspela da pravi neke od najlepših delikatesa.

"Torte pravim od svoje dvanaeste godine. Pravim ih za naše kućne poslove i slave. Ali, u početku mi dekoracija nije bila jača strana. Kao devojčica sam imala običaj da kažem "Nema veze što nije torta ravna, bitno je da je ukusna ionako je neće niko videti celu". Međutim, tokom mog odrastanja kupovina torte je predstavljala luksuz koji je bio dostupan samo imućnijem sloju društva. Ja pripadam generaciji koja je morala da nauči da sve sama svojim prstima pravi. Pratili smo recepte i radovali smo se tim našim malim uspesima", započinje priču Ana.

Torta
Tortafoto: Privatna arhiva

Kako kaže, svoju prvu tortu koju je napravila je torta sa dekoracijom fondana i napravila ju je upravo za sinovljev treći rođendan.

"Torte po narudžbini izrađujem već trinaest godina. Svom sinu sam za treći rođendan napravila prvu tortu sa dekoracijom od fondana. U to vreme nisam ni znala šta je to fondan. Imala sam jaku želju da napravim nešto čime ću njemu da ulepšam taj dan. Učila sam kako to trebam da uradim, čitala sam, gledala sam tutorijale, posavetovala sam se od starijih i iskusnijih koleginica koje to već godinama rade... Naravno za to je trebalo nadarenosti, određena doza kreativnosti, a i dan danas krećem u nove izazove bilo koje vrste. Uvek kažem: "Aj Bože pomozi". Tako krećem sa izradom", tvrdi Ana.

Torta
Tortafoto: Privatna arhiva

Ana kaže da su torte koje ona izrađuje izraz njenih emocija i da svaka u sebi sadrži autentičnu priču. Umetnička sloboda je presudna da napravi poslastice po svojoj meri i meri dragih prijatelja, tako i kupaca.

Izrada torte
Izrada tortefoto: Privatna arhiva

"Podstiče me to što izrađujem torte za neke meni lično drage ljude. Oni mi daju dovoljno slobode da izrazim svoju umetničku stranu, tako da mi to dosta pomaže i onda inspiracije same dolaze. Postoje torte koje sam radila za takmičenja i one su uvek bile odraz mojih emocija i svaka je u svojoj pozadini imala autentičnu priču. Sve ostale torte radim po želji kupaca. Uvek se precizno dogovaramo šta oni žele i radim po tom principu", objašnjava Ana.

Ana kaže da ljudi najviše traže elegantne svečane torte u više nivoa. Takođe, veliko je interesovanje i za dečije torte koje ulepšavaju rođendane, dok su najtraženije čokoladne torte sa lešnikom.

Torta
Tortafoto: Privatna arhiva

Kako dodaje, za ovaj posao je potrebna ljubav koja je glavni pokretač svega na ovome svetu.

"Za ovaj prelepi posao prvenstveno je potrebna ljubav jer je ona pokretač u svima nama. Ona mi omogućava da u sebi nađem veru i nadu da ja to mogu da izradim. Kada imam veru i nadu, spretne i brze ruke će sve same uraditi", kaže ona.

Torta
Tortafoto: Privatna arhiva

Ana tvrdi da je izrada torti u Srbiji registrovani posao koji zaostaje:

"Izrada torti u Srbiji kao registrovani posao zaostaje. Ima mnogo žena koje to rade od kuće. Ali je generalno jako malo registrovanih preduzetnica. Trebali bi samo malo više da veruju u sebe i da od kućne varijente pređu u održiv posao."

Torta
Tortafoto: Privatna arhiva

Za kraj ona kaže da joj je lično najukusnija torta - karamel roše i da bi je svakome preporučila.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:11

Torta Milana Milosevica za 47. Rodjendan

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.